Bochum – Ruhrstadion

Kakkos Bundesliigan päättävä kierros oli tällä kertaa Bochumissa, sillä VfL Bochum sai vieraita Nürnbergistä. Voidaan kai todeta, että molemmat seurat ovat pelanneet alle odotusten. 1.FC Nürnberg tippui kauden jälkeen Bundesliigasta, jolloin tavoite on yleensä suora nousu. Ei mennyt niin kuin oli suunniteltu, sillä seura majailee tällä hetkellä taulukon keskivaiheella. VfL Bochum taasen vajonnut aivan taulukon tyvipäähän.

Itse olen käynyt Stadionilla jo noin kymmenkunta kertaa, yleensä VfL Bochum Finland Fan Clubin kanssa. Voin kuitenkin vaan todeta, että kauneimmillaan Vonovia Ruhrstadion on iltavalaistuksessa. Todellinen vanhan ajan stadion helmi.

VfL-Legendat

Tällä kertaa seurasin peliä pääkatsomosta, josta johtuen sain vähän uutta näkövinkkeliä Stadioniin. Pohjoiskatsomon ja fanikaupan välisellä kujalle oli tehty muistomaalauksia VfL:n legendoista.

Bochum on kuitenkin pelanut 34 kautta Bundesliigaa, joten kovia nimiä menneisyydestä todellakin riittää. Nyt tosin menee jo 10 kausi kakkosessa.

Näistä legendoista voisi varmaan kirjoittaa kymmeniä blogeja, mutta valitsin nyt kolme herraa.

Dariusz Wosz

Muistan herran erittäin hyvin. Erittäin tekninen pieni hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka pääsi näyttämään taitojaan sekä DDR:n että Saksan maajoukkueessa.

Dariusz pelasi kahteen otteeseen Vfl Bochumissa olleen aikanaan myös seuran kapteeni.

Parhaimmillaan Dariusz johdatti Bochumin viidenneksi, joka oikeutti osallistumaan kaudella 1997/98 UEFA-Cupiin. Bochum tiputti silloin ensimmäisellä kierroksella Trabzonspor:in ja toisella FC Brügge:in jatkosta. Matka loppui silloin 16:aan parhaan joukkoon, kun Jari Litmasen Ajax tuli ja voitti Bochumin.

Dariusz on ollut vuodesta 2007 VfL Bochumissa erilaisissa valmennustehtävissä. Yhteensä 24-vuotta samassa seurassa, eli kaikki kunnia on todellakin ansaittua.

Dariusz Wosz

Stefan Kuntz

Stefan nousi VfL Bochum:in kautta Bundesliigaan ja maajoukkueeseen. Stefan pelasi tosin Bochumissa vain neljä kautta, mutta ennätti voittaa kaudella 1984/85 Bundesliigan maalikuninkuuden. Aikamoinen suoritus tehdä 22 maalia yhden kauden aikana.

Stefan voitti pelaajana vuoden 1996 Euroopan mestaruuden ja on toiminut vuodesta 2016 Sakan nuorten maajoukkueen päävalmentajana.

Stefan Kuntz

Hermann Gerland

Läpikotaisin Bochumilainen Hermann pelasi koko 12-vuotisen uran vain ja ainoastaan VfL Bochumissa. Lisäksi hän toimi myös 2 vuotta VfL Bochumin päävalmentajana.

Kaikkein tunnetuimmaksi Hermann tuli kuitenkin Bayern Münchenissä, jossa hän on toiminut jo melkein 20-vuotta valmennustehtävissä.

Voidaan kai väittää, että hän on yksi Saksan tunnetuimista kakkosvalmentajista. Hän on toiminut seuraavien herrojen apuna: Jupp Heynckes, Louis van Gaal, Carlo Ancelotti, Pep Guardiola, Andries Jonker, Erich Ribbeck ja Sören Lerby.

Mestaruuksia on siis varmasti jaettavaksi asti, en viitsi edes luetella.

Jokainen varmaan arvaa kuka tuli Bayernin kakkoseksi, kun Nico Kovac sai potkut? Hermann Gerland tietenkin.

Hermann “Tiger” Gerland

Tulevaisuus

Nyky Bochumista on varmasti vaikea nousta tuonne Legendojen joukkoon, sillä viime vuosina parhaat pelaajat myydään yleensä heti muualle. Lisäksi kakkosessa on varsin vaikea pitää huippulupauksia.

Yksi näistä uusista lupauksista on varmasti Bochumin Armel Bella-Kotchap. Armel on nimittäin vasta 17-vuotias, mutta kokoa (190 cm), nopeutta ja fyysisyyttä löytyy jo roppakaupalla. Maanantaina Armel pelasi neljännen pelin Bochumin edustusjoukkueessa ja voisin veikata, että joku hänet sieltä pian poimii. Toivottavasti Bochum saa siitä edes siirtokorvauksen.

Armel Bella-Kotchap

Pääkatsomosta näki pelaajien, pelin lisäksi erittäin hyvin Bochumin Itäkurvin – Ostkurve:n. Yleensä olen ollut itse kurvissa, mutta tämä toi kivaa vaihtelua.

Oli hauska huomata, että VAR on todellakin Faneja yhdistävä tekijä. Pelissä jouduttiin taas minuuttitolkulla odottamaan paitsiotuomiota. Tänä aikana sekä Bochumin, että Nürnbergin kannattajat huusivat rytmikkäästi yhdessä Scheiss DFB, eli kritiikkiä satoi reilusti palloliiton laariin.

Joulu näyttää lähestyvän ja Glühwein oli taas ilmaantunut valikoimiin. Autoilijalle 0,4 litran viinimuki oli hivenen liikaa, sillä puolikkaan viinipullon jälkeen ei tohdi lähteä rattiin vai?

Bochumin hehkuviinissä on kokoa.

1.FC Nürnberg kiinnosti selvästi, sillä katsojia oli mukavat 16.046. Myös Nürnbergistä oli tullut varsin runsaasti vieraskannattajia. Hatun nosto tästä, sillä 450km matka maanantai-ilta vaatii jo järjestelyä.

Vieraskulma piti alkuun hyvin meteliä

VfL Bochumin itäkurvi saikin nauttia omiensa hyvästä pelistä, varsinkin ensimmäisellä puoliskolla. VfL Bochum voittikin sen 3:0. Toisella puoliajalla meinasi johto tuttuun tapaan sulaa, mutta Bochum sai pidettyä paketin kasassa ja voitti kauden ensimmäisen kerran kotona 3:1.

Tappio tiesi Nürnbergin valmentaja Damir Canad:lle potkuja. Tämä olikin kauden viidennet valmentaja potkut kakkos Bundesliigassa.

Ilta saa minulta täydet pisteet ja Bochumissa kannattaa aina käydä, jos kaipaa vanhan ajan stadion romantiikkaa.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s