333 milj. €

BB_blogibanneri_900x150px

Peliriippuvainen ei jätä jalkapalloa myöskään maaottelutauolla. Minun suunta oli naapurikaupunki Essen ja katsomaan miltä Saksan ja Ranskan jalkapallon tulevaisuus näyttää. Maiden U21 maajoukkueet nimittäin lämmittelevät kesän U21 EM-kisoihin, jotka pelataan kesäkuussa Italiassa ja San-Marinossa. Saksa on vuoden 2017 mestari.

Stadion Essen

Asukaita Essenissä siellä vajaa 600.000 ja se onkin yksi Saksan suurimpia kaupunkeja ilman jalkapallon ammattilaisjoukkueetta. Pelipaikkana Stadion Essen, joka valmuistui vuonna 2012. Stadionille mahtuu 20.650 katsojaa, josta 9.040 seisomaan. Normaalisti Stadionilla pelaa Regional-liiga (nelostason) joukkue Rot-Weiss Essen ja naisten Bundesliigan SGS Essen. U21 maaottelua tuli seuraamaan 4724 katsojaa, eli noin puolet mitä paikallinen Rot-Weiss Essen vetää kotiotteluihin.

Rot-Weiss Essenin legenda Helmut Rahnin patsas koristeli Stadion Essenin seisomakatsomon edustaa. Helmut Rahn pelasi 50-luvulla 201 peliä Rot-Weiss Essenille ja voitti Essenin paidassa vuoden 1955 Saksan mestaruuden. Vuoden 1954 MM-kisoissa Rahn teki MM-finaalissa ratkaisevan voittomaalin Unkarin verkkoon.

Stadionin seisomakatsomo vetää noin 7000 katsojaa ja on Rot-Weiss Essen:n kotipeleissä suhteellisen täynnä. Maaottelussa ei ollut lupaa käyttää seisomapaikkoja, joten se ammotti tyhjyyttään.

U21

Stadionin edustalla oli liikkuva fanitarvike myymälä, jonka kylkeä koristeli Mats Hummels, Joshua Kimmich, Jérôme Boateng, Manuel Neuer, Marco Reus ja Leroy Sané kuvat. Kaikki kuvan herrat ovat ennen maajoukkueuraa pelanneet U21 maajoukkueessa. Saksassa kuten muissakin maissa polku maajoukkueeseen on U21 joukkueen kautta.

Jochim Löw nosti juuri kaksi U21 pelaajaa A-maajoukkueeseen. Lukas Klostermann (RB Leipzig) ja Maximilian Eggestein (SV Werder Bremen) saivat nimittäin juuri kutsun A-maajoukkueeseen.

img_3907

Saksan U21 päävalmentaja Stefan Kuntz sanoi, että nyt hän pääsee nyt testaamaan kaikkein kovinta vastusta vastaan. Faktahan on että Ranskan U21 on markkina-arvoltaan huikat  333 milj. € ja on samalla Euroopan arvokkain juniorijoukkue. Eikä mukana ole edes Kylian Mbappé. Mukana tällä kertaa mm. Houssem Aouar (Olympique Lyon) 40 milj. €, Abdou Diallo (BVB) 33 milj. €, Ibrahima Konaté (RB Leipzig) 30 milj. € ja Mattéo Guendouzi (FC Arsenal) 30 milj. €.

Saksan markkina-arvo on sekin 196 milj. €, joka on neljänneksi arvokkain U21 joukkue Euroopassa. Sieltäkin löytyy marinoituneita Bundesliiga pelaajia kuten Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach) 24 milj. €, Arne Maier (Hertha BSC Berlin), 22 milj. €, Benjamin Henrichs (AS Monaco) 20 milj. € ja  Mahmoud Dahoud (BVB) 18 milj. €.

Vertailuksi Suomen A-maajoukkueen markkina-arvo on 32 milj. € ja Suomen U21 maajoukkueen 2,5 milj €. Arvokkain on muuten Aapo Halme (Leeds United) 500k €. Tämä pistää nähdyn pelin tiettyyn perspektiiviin.

 

Huomioitavaa, että kukaan näistä huippulahjakkaista ja huippukalliista pelaajista ei pelaa kahdeksan parhaan Champions-liiga joukkueen riveissä. Taitaa olla vaan niin, että tästä joukosta tullaan ostamaan pelaajia suurimpiin seuroihin. Pitää olla vaan tarpeeksi hyvä. Euroopan suurten ei tarvitsee kasvattaa pelaajia. 50 – 100 milj.€ siirtosummat eivät tunnu missään.

Illan olut oli erittäin maukas tuttavuus ja ne tulivat stadionille esseniläisen pienpanimon Jacob Stauder:in kattiloista.

img_3913

Saksa hallitsi ensimmäistä puoliskoa ja Ranska toista puoliaikaa. Peli päättyi siten tasan 2:2. Tunnelmaltaan tapahtuma oli lähinnä perhetapahtuma ja varsinaista kannustusta ei ollut. Pelinä se oli kuitenkin erittäin viihdyttävä ja tilannerikas. Olen aivan varma, että iso osa noista pelaajista siirtyy isompiin ympyröihin seuraavien vuosien aikana.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s