Seuramuseo

BB_blogibanneri_900x150px

Münchenissä on jalkapallotekemistä myös pelipäivien ulkopuolella. FC Bayernin elämysmaailma – FC Bayern Erlebniswelt on auki jokaisena viikonpäivänä. Kyseessä on FC Bayern museo ja stadionkierros. Bayernin mukaan museo on Saksan suurin seuramuseo.

Paikka sijaitsee tietysti FC Bayern Münchenin omistamalla Allianz Arenalla. Parhaiten perille pääsee metro linjalla U6 poistuen Fröttmaning nimisellä pysäkillä.

Stadion kierrolla minulle kerrottiin, että pelipäivänä stadionin voi valaista kolmella eri värillä: puna-valkoinen FC Bayernin peleissä, musta-puna-keltainen Saksan kotipeleissä ja sini-valkoinen 1860 Münchenin peleissä. Tätä viimeistä vaihtoehtoa tosin ei enää ole, sillä TSV 1860 München purki kaksi vuotta sitten vuokrasopimuksensa. 1860 pelaa nykyään vanhalla Stadion an der Grünwalder Straße:lla ja paluuta ei enää ole.

Päädyttiin tekemään ensin Stadion kierros. Stadionille saavuttuasi sinut sijoitetaan seuraavalle vapaalle ohjatulle kierrokselle, niitä on tarjolla Saksaksi ja Englanniksi. Englannin kielinen palvelu on tarpeen, etenkin Aasiasta turisteja alkaa olemaan suhteellisen paljon. Stadionilla ei saa liikkua vapaasti niin kuin minun aikaisemmilla Stadion kierroksilla Emirates Stadiumilla (FC Arsenal) tai Santiago Bernabeulla (Real Madrid).

Ensimmäisenä kierrettiin katsomoita ja tutustuttiin katsomon uuteen ilmeeseen. Stadion muuttui tälle kaudelle, sillä tasaisen harmaa muutettiin FC Bayern Münchenin väreihin. Muutos tuli tehtyä, kun sini-valkoinen 1860 München vetäytyi pois stadionilta.

FC Bayern München

Opas kertoi että Allianz-Arena on ollut loppuunmyyty viimeiset neljä kautta putkeen, eli aina täydet 75.000 katsojaa. FC Bayern myy 40.000 kausikorttia ja loput paikat menevät jäsenmyyntiin. Jäseniä FC Bayernilla on 280.000, joten peliin jäsenet pääsevät muutaman kerran kaudessa.

DFB-Pokaali peleihin saa helpoiten lippuja, sillä kausikorttilaiset eivät välttämättä lunasta omaa paikkaa. Tällöin liput menevät jäsen ja -vapaaseen myyntiin.

Remontissa keskimmäinen sektori sai punaisen värin ja ”Bayern” tekstin. Vanhat harmaat penkit uuden ”FC” ja ”München” tekstin.

Valmistelut seuraavaan peliin olivat jo täydessä vauhdissa. Ensimmäisen 11 vuoden aikana juotiin peleissä 11 miljoona tuoppia. Tekee minun laskujen mukaan noin 65.000 tuoppia per peli.

Paulaner bier

Stadionin ilmeen kirkastuksen yhteydessä tuli seinille myös paljon maalauksia suurista voitoista ja legendoista.

FC Bayern Münchenin kaikkien aikojen kausi oli varmasti vuosi 2013. Tuolloin Frank Ribery pääsi nostamaan UEFA Super Cup pokaalia.

Franck Ribéry

Vuonna 2001 Samuel Kuffour pääsi syleilemässä seurajoukkueiden Maailman-Cupin voittopokaalia.

Samuel Kuffour

Legendaarinen Bayern kapteeni Klaus Augenthaler nostamassa Saksan mestaruus lautasta. Vuosi oli paidasta päätellen 1985.

Klaus Augenthaler

Myös lehdistötilan puhujakorokkeen väri oli muuteltavissa tilaisuuteen sopivaksi. puna-valkoinen FC Bayern Münchenin peleissä, Musta-Puna-Keltainen Saksan kotipeleissä ja sini-valkoinen 1860 Münchenin peleissä.

Lehdistötilasta matka kävi sitten pukukoppiin. Opas kertoi, että tästä vapautuu sopivasti paikkoja ensi kaudelle kun Frank Ribery ja Arjen Robben lähtevät. Opas oli sitä mieltä, että Timo Werner istuu ensi vuonna pukukopissa. Pelaajat eivät kuulemma ikinä vaihda paikkaa, vaan jäävät istumaan sille paikalle, joka aluksi määräytyy.

Lopuksi mentiin vielä pelaajatunneliin, josta matka kävisi kentälle. Omasta mielestä tämä on yksi Stadion kiertueiden kohokohtia, joka jäi tällä kertaa väliin. Meille sanottiin, että talvella tai sateella ei kentälle ja vaihtopenkille pääse.

Mennessä kentälle jokainen pelaaja todellakin näkee mikä velvoittaa kun pelaa FC Bayernin paidassa: 28 Saksan mestaruutta 18 Saksan cupia ja 5 Champions-liigaa.

Stadion kierroksen jälkeen oli hyvä pysähtyä lounaalle Paulaner Fantreffiin – Paulaner panimon fanipaikka, joka sijaitsee Museon vieressä. Oluen lisäksi tarjolla oli Baijerilaisia makkaroita ja muita paikallisherkkuja.

Siitä kävi matka sitten museoon. Museossa käytiin luonnollisesti läpi Bayernin menestyksen vuodet, suurimmat pelaajat, pokaalit ja seurahistorian. Löytyi sieltä jopa pieni futiskenttä, jossa sai neppailla palloa.

Jos pitäisi nimetä kaksi isointa asiaa, jotka jäivät minulle museosta mieleen.

Ykkösenä oli varmasti FC Bayern Münchenin kaikkien aikojen vuosi 2013. Saksan Mestaruus, Champions-Liigan voitto, DFB-Pokal (Saksan Cup), UEFA Super Cup ja Seurajoukkueiden maailmanmestaruus. Onhan siinä kerrakseen mestaruuksia, ei voi muuta kuin nostaa hatun päästä.

Toinen joka jäi mieleen on Franz Beckenbauer. 427 peliä FC Bayernin paidassa. Tietysti mestaruuksia pelaajana ja valmentajana. Puhumatkaan Maailmanmestaruus pelaajana ja valmentajana.

Loppuyhteenvetona sanoisin, että Allianz Arena oli todella käymisen arvoinen. Itsellämme meni museoon ja stadionkierrokseen kaikkiaan noin 2,5 tuntia. Museoon voi tutustua myös pelipäivänä. Silloin kannattaa varmasti varata tarpeeksi aikaa, koska väkeä on paljon liikkeellä.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s