Stuttgart – Neckarstadion

BB_blogibanneri_900x150px

Etelä-Saksan reissun kolmas pysähdys oli Stuttgartissa. Stuttgart ei sijaitsekaan enää Bayerissa vaan on Baden-Württembergin osavaltiossa. Stuttgartissa on noin 630.000 asukasta ja se toimii samalla osavaltionsa pääkaupunkina. Tunnetuimmat yritykset ovat autokonsernit Daimler (Mercedes-Benz) ja Porsche. Mercedes-Benz omistaakin VfB Stuttgartista 11.75% ja tukee seuran toimintaa suuresti.

Nürnbergistä päästiin kätevästi junalla Stuttgartiin ja aikaa kului vain reilut kaksi tuntia. Saavuimme noin puolen päivän aikaan Stuttgartin rautatieasemalle. Yllätykseksi asemalla ei ollutkaan paljoa Stuttgartin tai Hannoverin kannattaja.

Asuttuamme ulos rautatieasemalle nähtiin Steigenberger Graf Zeppelin hotellin edessä heti Hannover 96:n pelaajabussin, sillä sekä koti että -vieraspelaajat viettävät peliä edeltävään yön hotellissa.

Pienen keskusta katsauksen jälkeen lähdettiin rautatieasemalta kohti Stadionia. Stuttgartissa se tapahtui metrolinjalla S11 ja suuntana Neckar Park. Neckar tulee muuten samannimisestä joesta, joka virtaa stadionin vieressä. Vanhan liiton miehet muistavatkin stadionin vanhan nimen eli Neckarstadionin.

Saavuttuamme perille VfB Stuttgartin Commando Cannstatt 97 – Ultraryhmä marssivat näyttävästi kohti stadionia. Välillä kajahti kovaa laulua ilmoille, joka pisti ihon kananlihalle.

Kuten tapoihin kuuluu käytiin ensin tutustumassa fanikauppaan. Se sijaitsi aivan stadion vieressä olevan Hilton hotellin alakerrassa.

Myymälässä oli myös jokin sortin minimuseo, jossa muistelin seuran suuria aikoja. Nopeasti selviää, että VfB Stuttgart kuulu varmasti saksalaisen suurseurojen kastiin. Viime vuosina on toki mennyt vähän heikommin. Saksan mestaruuden se on voittanut vuosina 1950, 1952, 1984, 1992 ja 2007. Esillä oli tietysti seuran suuret pelaajat, kuten Mario Gomez. Mario nosti pelissä päätään ja teki 1:0 avausmaalin.

Viime kausi oli Stuttgart ensimmäinen Bundesliiga nousun jälkeen. Seura osti uusia pelaajia peräti 47 milj. € edestä. Tämä on muuten kolmanneksi eniten koko Bundesliigassa, vain BVB:n ja RB Leipzig käyttivät enemmän rahaa hankintoihin. Kauden kallein hankinta oli 18-vuotias turkkilainen Ozan Kabak, joka teki kaksi maalia Hannoverin verkkoon.

Suomalaisista vain Pekka Lagerblom:illa on otteluita VfB Stuttgartin paidassa. Pekka pelasi Stuttgartin kakkosjoukkueessa kaudella 2010/11 30 ottelua.

Ennen peliä käytiin vielä haistelemassa tunnelmaa urheilubaari Palm Beach Stuttgartin edustalla, jossa ruoka ja juoma kävi hyvin kaupaksi. Ravintola sijaitsee aivan stadionin vieressä. Väkeä valui siihen kaiken aikaa ja noin tunti ennen peliä siirryttiin itse sitten Areenalle.

Stadion avattiin alun pitäen vuonna 1933 ja se kantoi silloin Adolf-Hitler-Kampfbahn nimeä. Sodan jälkeen nimi tietty muuttui ja stadion on tätä nykyä erittäin moderni. Vanhasta ei tietoakaan. Puhtaaksi jalkapallo stadioniksi se valmistui vuonna 2011.

Neckarstadionin ajoilta on kastojaennätys, sillä vuonna 1950 103.000 katsojaa ahtautui seuraamaan Saksan ja Sveitsin maaottelua. Neckarstadion on ollut myös ollut kahdesti (1974 ja 2006) jalkapallon MM-kilpailuiden näyttämönä. Vuoden 2006 MM-kisojen kunniaksi löytyy muistomerkki stadionin edustalla.

Nykyään stadion vetää 60.449 katsojaa ja on Bundesliiga stadioneista viidenneksi suurin. Mercedes-Benz Areenaa suurimpia stadioneita ovat vielä Signal Iduna Park, Allianz Arena, Olympiastadion Berlin ja Veltins-Arena.

Matkaseuran taholta oli tullut vaatimus, jos vastaan tulee herrojen käsilaukkuja niin meidän pitää tarttua hetkeen.

Meidän paikat oli pääkatsomon laidalla ja sieltä näkyi hyvin VfB Stuttgartin fanikaarteeseen. Kaareen nimi on Cannstatter kurve. Nimi jountuu siitä, että Stadion sijaitse Bad Cannstatt:in kaupunginosassa. Keskellä kurvia seisoo aikaisemmin marssinut Ultra ryhmä – Commando Cannstatt 97. Se ja muut kannattajat pitivät erinomaista meteliä koko pelin ajan.

Koko stadionin erikoisen asu löytyi meidän tapaan pääkatsomosta. Löytyi kaverin joka oli askarrellut liivien lisäksi housut kannatushuiveista. Aivan uniikki tapaus.

Oli taas kerran hienoa jäädä katsomoaan pelin jälkeen, kun joukkue saa kiitosta ultrakurvilta. Hienoa miten joukkue ja katsojat ovat niin läheisissä väleissä. Todella ansaitut aplodit kun Hannover 96 romahti aivan täysin VfB Stuttgartin ylivoimaisessa käsittelyssä. Peli päättyi lopulta 5:1.

… loppuun vielä päivän liivit. En osannut päättää kumpi oli parempi.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s