Lukekusen

Viikonlopun toiseksi valittiin tietysti Fortuna Düsseldorfin vieraspeli Bayer Leverkusenia vastaan, eli edessä oli taas vierailu tutulle BayArenalle. Matkallisesti tämä ei ole mikään kova ponnistus, vartissa junalla Leverkuseniin ja siihen päälle vähän kävelyä.

Rhein-Derby siis. Ei se kaikkein kovin, mutta kuitenkin. Ykkösderbyt ovat 1. FC Kölniä ja Borussia Mönchengladbachia vastaan.

Minulle selvisi, että tätä otteluparia on pelattu jo yli 60-vuotta. Perinteitä alkaa siis olemaan, vaikka viime vuodet ovatkin menneet eri sarjoissa. Syyskaudella peli Düsseldorfissa päättyi 1:2 Bayer Leverkusenin voittoon. Silloin Leverkusenin puikoissa hääri vielä Heiko Herrlich, joka korvattiin joulutauolla Peter Bosz:illa. Peter Bosz on saanut Bayer Leverkusenin kovaan lentoon ja on voittanut kolme Bundesliiga peliä putkeen. Myös suuri Bayern München kaatui viime kotipelissä.

Derbystä kun on kyse niin seurojen välillä ei nyt juuri rakkaussuhdetta ole. Tämän voi myös aistia ultratarroista.

Ei peliin tuleminen jäänyt ainakaan kelistä kiinni. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta, mutta joku verotti kuitenkin yleisömääriä. Yleensä Sunnuntai-illan pelit eivät kerää täyttä stadionia, kun maanantai on taas työpäivä. Derby-peliin saapui vain reilut 27.000 katsojaa, joten vajaa 3.000 paikkaa oli tyhjänä. Düsseldorfista oli saapunut noin 5.000 katsojaa paikalle.

Aina kiva katsoa näitä seuramuistoja, joita on maalattu pitkin BayArenan seiniä. Alla muistellaan hienoa FC Liverpool voittoa Champions-liigasta. Bayer:in kunto on tällä erää sen verran lennokasta, että Champions-liiga saattaa taas toteuta ensi vuonna. Saa nähdä.

“Euroopan ihmelapset” – Die Wunderkinder von Europa.

On tietty normaalia, että vieraskatsomo on erotettu muista katsomonosista. Tässä Rhein-Derbystä myös pääkatsomo oli erotettu muusta Leverkusen katsomosta. Meitä Düsseldorfilaisia oli nimittäin sen verran reilusti myös pääkatsomossa. Turvallisuus ennen kaikkea, mutta ehkä tämä meni vähän jo yli.

Meidän paikat olivat pääkatsomon yläosassa ja sukulaispojat päättivät mennä katsomaan pelaajia alakatsomoon. Ajattelin että jopa jo, ei onnistu. Kundit pääsivät kuitenkin jotenkin hiipimään aivan kentän viereen ja katsomaan kun pelaajat tulivat pelaajatunnelista kentälle. Pääsivät jopa moikkaamaan Lukea, joka oli taas oma iloinen itsensä. Oli jopa ehtinyt hymyssä suin sanomaan “kiva kun tulitte peliä katsomaan”. Uskomaton ammattiurheilija.

Eli jossain päin stadionia turvatoimet olivat huipussaan, mutta toisaalle pääsee näköjään suhteellisen helposti.

Leverkusenin toinen suomalainen oli vieläkin telakalla, mielenkiintoista nähdä koska toipuu ja milloin nähdään taas kentällä.

Luke Kuva: Emil Vikström

Pelin alkuun Bayer Leverkusenin Ultrat olivat järjestäneet varsin näyttävän koreografian, jolla muisteltiin ensimmäistä peliä BayArenalla. Reilut 60 vuotta (2.8.1958) sitten pelattiin ensimmäinen peli BayArenalla naapurikaupungin joukkuetta Fortuna Düsseldorfia vastaan. Stadionin nimi oli tosin silloin vielä Ulrich Haberland Stadion.

Ulrich Haberland oli vuosina 1951-61 kemiankonsernin hallituksen puheenjohtaja. Mies joka nosti Bayer konsernin sodan jälkeen jaloilleen.

Pelin alkuun Fortunan kulma sytytti parit soihdut ja kannustus oli muutenkin todella upeaa läpi ottelun. Omasta mielestä Fortunan pääty oli kyllä äänekkäämpi. Toisaalta olen ehkä vähän puolueellinen.

Tuosta videosta voi itse päätellä missä päässä oli tänään äänekkäämmät fanit.

Olihan taas kerran mukava reissu, vaikka tulikin 2:0 turpaan. Bayer Leverkusen pelasi vaan järjettömän hyvin ja on varmasti tällä erää yksi Bundesliigan kovimmista joukkueista. Fortuna kohtaa ensi lauantaina 1. FC Nürnbergin. Luvassa on taas kerran kuuden pisteen peli ja erittäin tärkeä peli sarjassa säilymisen suhteen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s