Pyhällä maalla

Viime Saudien matkalla jäi Saudien pääsarja eli Saudi Professional League katsastamatta. Tällä kertaa kävi parempi tuuri ja viikkopelinä oli tarjolla Al-Hilal FC ja Al-Qadsiah FC kohtaaminen.

Saudi Professional Leaguen kokoonpanot kun ottaa tarkastettavaksi näyttää siltä, että seuran ydin on nimekkäät ulkomaalaiset pelaajat. Ne täydennetään sitten sekalaisilla Saudi pelaajilla. Ulkomaalaisia voi kokoonpanossa olla seitsemän kappaletta.

Valioliigaa seuraavat varmasti muistavat pelaajat, kuten Bafétimbi Gomis (Swansea City) tai Ahmed Musa (FC Leicester). Musa oli tällä kaudella koko sarjan kallein hankinta 16 milj. eurolla. Kokoonpanoissa on lukuisia pelaajia, jotka ovat pelanneet Espanjan, Italian, Turkin, Englannin ja Saksan pääsarjoja.

Al-Hilal FC – Saudien ykkönen

Al-Hilal on voittanut kuusi Asian Cup titteliä ja sillä on eniten Saudi-Arabian mestaruuksia, eli 15 kappaletta. Työkaveri sanoi, että Al-Hilal on kuin Saudien Bayern München. Yksi monista Saudi prinsseistä (Mohammed bin Faisal Al Saud) johtaa seuraa, joten valtaa ja rahaa varmasti riittää.

Markkina-arvoltaan Al-Hilal FC on arvokkaampi kuin Bundesliigan FC Nürnberg ja Fortuna Düsseldorf. Tiedä sitten miten kävisi, jos kyseiset seurat kohtaisivat.

Aika tuulista taitaa olla, sillä kaikki seuran ulkomaalaiset ovat tulleet tälle kaudelle seuraan. Ei taida olla jatkuvuus arvossaan.

Sebastian GiovincoToronto FC (kokemusta mm. Juventus), André CarrilloBenfica (pelannut esim. FC Watford), Bafétimbi GomisGalatasaray (pelannut mm. Swansea City), Jonathan Soriano Beijing Sinobo Guoan (pelannut mm. Espanyol Barcelona), Milos DegenekRed Star Belgrad (pelannut mm. 1860 München), Alberto BotíaOlympiacos (pelannut mm. FC Sevilla).

Bafétimbi Gomis tuntui ainakin sulattaneen Saudien sydämet. Hän on Saudi-liigan maalipörssin kakkosena 18 maalillaan. Al-Hilalin viimeisin siirto Sebastian Giovinco tuli talven siirtoikkunassa ja tienaa lehtien mukaan 7,5 milj.€/kausi. Näyttää sieltä, että Saudien huippuseuroissa raha liikkuu.

King Saud University Stadium (ملعب جامعة الملك سعود‎)

Al-Hilalin Stadionin sijaitsee King Saud University kampuksella. Yliopisto ja stadion on nimetty Kuningas Saud:in mukaan. Hän oli järjestyksessä toinen Saudi kuningas, ollen vallassa 50 ja 60-luvulla.

Stadion sijaitsi jonkun sortin kukkulan päällä, josta näki hienosti kaupungin. Heti parkkipaikalle saavuttuani pääsi neuvottelemaan lippuja ja kaulaliinoja myyvien mestareiden kanssa.

Stadion sijaitsee tosiaan yliopiston kampuksella, josta löytyy opinahjojen lisäksi muitakin urheilupaikkoja kuten tenniskentät ja yleisurheilustadion.

King Saud University Stadium avattiin vuonna 2015. Stadion vetää 25,000 ja siinä on ainoastaan istumapaikkoja. Päädyssä on tunnelmaa ylläpitävä Ultra osasto. Lisäksi löytyy hulppea VIP katsomo ja naisille tarkoitettu perhekatsomo.

Liiga ja seura kiinnostaa. Sarjan kovin keskiarvo on Al-Ittihad Jeddah:in nimissä, 36.378 katsojaa per pelin. Al-Hilalin yleisökeskiarvo on kunnioitettavat 20.577 katsoja per peli.

Peli oli nytkin loppuunmyyty ainakin koti ja perhekatsomon osalta. Vieraskatsomossa näytti olevan vielä joitakin tyhjiä penkkejä.

Lippujen hintojen vaihtelu oli valtava. Pääkatsomoon pääsi maksamalla 160€ ja sisälle lämpimään pääsi noin 500€ hintaan. Meidän paikat kaarteesta maksoivat noin 10€.

Vieraskatsomon ympärille oli viritetty kelta-punaiset kaide tifot ja myös siihen katsomoon riitti ihmeen hyvin katsojia.

Stadionilla oli tietysti oma pieni moskeija. Itse asiassa paikka oli niin tupaten täynnä, että rukousmatot oli levitetty myös Moskeijan ulkopuolelle. Näin kaikki halukkaat saivat varmasti rukoiltua. Tästäkin huolimatta ihmiset joutuivat rukoilemaan kahdessa peräkkäisessä vuorossa.

Rukouskutsut ajoittuivat sopivasti ennen pelin alkua. Pelin piti alkaa 18:10, mutta peli alkoi 20 minuutin viiveillä. Ihmettelin, että miksi näin? Tajusin syyn vasta kun puoliaika alkoi ja seuraava valtava rukouskutsu pärähti päälle. Pelin aloitusta oli säädetty niin, että puoliajalla pääsee sopivasti rukoilemaan.

Työkaveri pyörähtikin molemmissa vuoroissa. Jostakin se saattaa tuntua paljolta. Kaikki on suhteellista, sillä vähemmän se rukoilee kuin minä juon normipelissä bisseä.

Itse yritin puoliajalla vessaan, mutta se lainehtikin vettä ja oli täynnä ukkoja, jotka pesi jalkojansa. Eihän rukoilemaan sovi mennä likaisilla jaloilla. Outo kokemus sekin.

Ihmettelin, että miksi yhdessä katsomossa kaikki on pukeutuneena mustiin. Selvisi että se oli perhe tai naisten katsomo. Noin vuosi sitten annettiin lupa myös naisille saapua kuningaslajia seuraamaan. Näytti siltä, että muutos oli erittäin toivottu, koska naisia oli aika reilusti paikalla.

Al-Hilal voitti jännittävän pelin lopulta 4:1, sekä Gomis että Sebastian Giovinco tekivät maalit mieheen. Yksi maali jopa hylättiin VAR:illa. Aika yllättävää, että VAR oli rantautunut Saudeihin.

Ottelussa nähtiin selvästi tasoerot, jopa seuran sisällä. Ulkomaalaiset tähdet pääsivät loistamaan. Vastustaja ja kanssapelaajat eivät aina olleet aivan samalla tasolla.

Kokemuksena tämä oli jotain täysin poikkeavaa ja erittäin mieleenpainuva. Saudit rakastavat selvästi jalkapalloa. Katsomo oli täynnä ja se oli erittäin äänekäs. Vaikuttavin momentti oli kai kuitenkin rukoukseen kutsuva laulu.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s