Legendat elävät ikuisesti …

Jalkapallojuhlat jatkuvat Gelsenkirchenissä. Luvassa oli Saksan Cupin (DFB-Pokal) kolmannen kierroksen ottelu FC Schalke 04 vastaan Fortuna Düsseldorf. Peli pelattiin tietysti Veltins-Arenalla (entinen Arena Auf Schalke).

Kolmannen kierroksen ottelut pelattiin tiistaina ja keskiviikkona. Mukana kolmannella kierroksella oli vielä 16 joukkuetta.

16 parhaan joukossa oli vielä lukuisa kakkosen porukka, kuten SC Paderborn, MSV Duisburg, Holstein Kiel, FC Heidenheim ja Hamburger SV. Tietty mukana oli myös näitä Bundesliigan suuria kuten RB Leipzig, BVB, Bayer München, Bayer Leverkusen ja FC Schalke 04.

Tiistain neljässä pelissä elettiin todellista urheilu ja yllätyksien juhlaa, sillä  kakkosen FC Heidenheim tiputti Bayer Leverkusenin ja Hamburger SV tiputti FC Nürnbergin. Tiistain kruununa oli vielä BVB:n ja Werder Bremen:in kohtaaminen, jossa suuri BVB tippui rankkareissa.

Fortunan miehenä toivoin tietty, että yllätykset jatkuisivat keskiviikkona ja Fortuna etenisi kahdeksan parhaan joukkoon. Odotukset olivat muillakin melkoiset, olihan Düsseldorfista tullut yli 6.000 kannattajaa Gelsenkircheniin.

Historiasta

Saksan Cup (DFB Pokal) on pelattu vuodesta 1935 lähtien ja 1. FC Nürnberg pääsi silloin nostamaan kannua. Cupin huipentuva finaali on järjestetty vuodesta 1985 Berlinin Olympiastadion:illa. Eniten Cup voittoja oli yllättäen FC Bayern München:illa, joka voittanut Cupin 18 kertaa. Viimeisen voittajan kaikki varmaan vielä muistaa, kun Eintracht Frankfurt ja Lukáš Hrádecký nosteli kannua viime kauden pääteeksi.

Viime vuosina mottona onkin, ollut että finaalissa Bayern kohtaa jonkun toisen Bundesliiga jengin.

Fortuna Düsseldorf on voittanut DFB-Pokalin kaksi kertaa 1978/79 ja 1979/80 ja ollut 7 kertaa finaalissa. FC Schalke 04 on voittanut DFB-Pokalin viisi kertaa ja ollut 12 kertaa finaalissa.

Schalke

Schalkella tämä kausi on mennyt aikalailla penkin alle ja DFB-Pokal on niitä viimeisiä oljenkorsia päästä ensi kaudella Euroopan kentille.

Schalken päävalmentaja Domenico Tedesco on tullut viime aikoina julkisuuteen nimellä Kapteenin tappaja. Domenico on siivonnut johtavia pelaajia ulos seurasta. Ennen kauden alkua myytiin maailmanmestari ja monivuotien kapteenin Benedikt Höwedes Lokomotiv Moskovaan.

Sen verran nopeaan tahtiin vanha runko laitettiin ulos, että pelaajat putkahtelivat vielä siellä tällä esiin.

img_2758
Höwedes – 4. Maksukortin kannessa.

Talvitauolla myytiin kokenut toppari Naldo AS Monacoon. Viimeisin käänne on se että uusin kapteeni, maalivahti Ralf Fährmann on penkitetty viimeisimmistä Bundesliiga peleistä. Düsseldorfia vastaan Fährmann pääsi tosin tolppien väliin.

Talvitauolla Schalke hankki 18-vuotiaan Rabbi Matondo:n Manchester City:n junioreista 9 milj. € hintaan. Aika hyppy Manchester City U23 joukkueesta suoraan Veltins-Arenalle avaukseen. Avaukseen pääsi myös uusi VfL Wolfsburg lainapuolustaja Jeffrey Bruma.

Sikari ja Rudi. Lyömättömät yhdessä.

Rudi Assauer

Matkalla stadionille kuulin radiosta, että Schalken ex. manageri ja legenda Rudi Assauer oli juuri kuollut. Assauer muistetaan uuden-Schalken luojana. Hänen johdolla siirryttiin vanhalta Parkstadionilta Veltins-areenalle ja Schalke voitti Rudin aikana UEFA-cupin ja kaksi Saksan Cupia (DFB-Pokal).

Pelaajauraa Assauer teki Borussia Dortmundissa ja Werder Bremenissä. Erikoinen yksityiskohta on, että Assauer oli kaikesta huolimatta koko ajan edelleen Borussia Dortmundin jäsen.

Saavuttuani stadionille koko Schalken pohjoiskaarre (Nord-Kurve) oli hiiren hiljaa. Meni hetki ja ilmoitettiin, että normaalit Cup alkujuhlallisuudet oli peruttu ja sen sijaan keskitytään kunnioitetaan Rudi Assauer:in muistoa.

Schalken hallituksen puheenjohtaja Clemens Tönnies piti puheen Assauerin muistolle, jonka jälkeen pidettiin hiljainen hetki Assauerin muistolle.

Schalke 04 ja Ultrat taikoivat ennätysajassa tifon, jossa luki „Legenden sterben nie – Ruhe in Frieden Rudi!“ – “Legendat eivät koskaan kuole – lepää rauhassa Rudi!”. Tuli mieleen, että tifo oli tehty jo etukäteen tätä surullista päivää varten. Sillä Rudi on ollut huonossa kunnossa jo pitkään.

Päivä Rudi Assauerin kuoleman jälkeen, jotkut Fanit vaativat jos Areenan uudelleen nimeämistä Rudi-Assauer-Arenaksi.

Ennen peliä valot vielä sammutettiin ja Schalkelaiset lauloivat tunteellisen Schalken tunnuksen “Steigerlied – Glück auf” – kaivosmiesten onnenlaulu.

Rudi Assauer oli Saksan jalkapallossa erittäin pidetty ja räiskyvä persoona. Häntä arvostettiin ympäri Saksaa. Myös Fortunan kurvi piti hiljaisesta hetkestä kiinni. Berliinissä tuli myös tietoa, että sielläkin oli pidetty hiljainen hetki. Se kertoo arvostuksesta.

Hiljaisen hetken jälkeen alkoi sitten soihdut palaamaan näyttävästi Fortunan päädyssä.

Kaikki hauska loppuu aikanaan. Ensin Schalke laittoi 3:0 taululle ja sitten Fortunan kannattajat seisomakatsomossa alkoivat tappelemaan keskenään. Tämän jälkeen he menivät johonkin kannatus ja -istumalakkoon. Tiedä sitten mitä lakolla hakivat, mutta tunnelma meidän kaarteessa tippui kyllä huomattavasti.

Peli päättyi lopulta 4:1 ja Schalke meni neljännelle kierrokselle. Schalke taisi saada uuden kotikutoisen sankarin. Oman kaupungin poika Ahmed Kutucu teki 1:0 maalin ja pelasi muutenkin pirteästi.

Fortunan istuva seisomakatsomo.

… sellaista vielä… Kierroksen surkein suoritus saatiin aikaiseksi Leipzigissä. RB Leipzig onnistui houkuttelemaan vain vajaa 20.000 katsojaa paikalle, kun se voitti VfL Wolfsburgin 1:0 Taas kerran osoitus siitä, että Bundesliiga ei tarvitse Red Bull seuroja liigassa.

 

One thought on “Legendat elävät ikuisesti …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s