Hopp Hoffenheim

Pitkästä aikaa vierailin minulle uudella Bundesliiga stadionilla. Mikä onni minua potkaisikaan, koska sain peliseuraksi perheeni. Etukäteen oli vähän epäselvää, kuinka innoissaan he tästä retkestä olisivatkaan, mutta epäröinti osoittautui ihan aiheettomaksi.

Vuorossa oli Bundesliigan ainoaan kyläjoukkue, eli TSG 1899 Hoffenheimin. Hoffenheim on pieni 3.000 asukaan kylä, joka nykyään kuuluu 20.000 asukaan Sinsheim kaupunkiin. Uusi Stadion sijaitsee juuri Sinsheimissa. Muita suuria kaupunkeja ei lähellä juurikaan ole.

Sen verran pitkä matka oli, että päätettiin mennä päivää aikaisemmin lähimaille historialliseen Heidelbergiin yliopistokaupunkiin. Kiva ja käymisen arvoinen paikka, mutta tämä kun ei ole matkailublogi en kirjoita siitä sen enempää.

Schoss Heidelberg Kuva: Nina

TSG Hoffenheim kuuluu näihin Saksan jalkapallon seuroihin, jossa päätäntävalta on muilla kuin jäsenillä. 50 + 1 sääntö on siis kumottu ja tämä tarkoittaa sitä, että pääomasijoittajilla on enemmistöäänet kokouksissa. Kertauksen vuoksi, Saksassa vallankahvaan voi päästä, kun tukee seuraa yli 20 vuotta yhtäjaksoisesti. Tämän jälkeen voi anoa jalkapalloliitolta muutosta 50 + 1 sääntöön.

Muut tälläiset seurat ovat Bayer 04 Leverkusen (Bayer) ja VfL Wolfsburg (Volkswagen). Niin kuin edellisessä blogissa kirjoitin Red Bull on ratkaisut asian eri tavalla, eli jäseniä ei seuraan oteta.

Historiasta

Vielä 80- ja 90-luvulla TSG Hoffenheimsta ei ollut kuullut juuri kukaan, no miksi seiskatason kyläseurasta nyt paljoa pitäisikään tietää.

SAP:illa rahansa tehnyt Dietmar Hopp alkoi tukea omaa kasvattiseuraansa vuonna 1989. Siitä alkoi noin 20 vuotta kestänyt matka Bundesliigaan. Seura nousi hiljalleen pykälä kerrallaan ylöspäin ja vuonna 1999 Hopp rakensi ensimmäisen pienen Stadionin (Dietmar-Hopp-Stadion). Sen stadionin kapasiteetti riitti TSG Hoffenheim:ille kymmeneksi vuodeksi. Sitten tuli Bundesliigan aika ja sitä varten tarvittiin uusi stadion. Hopp rakennutti sitä varten Prezero-Arena:n vuonna 2009. (alun perin Rhein-Neckar-Arena).

Hoffenheimin viime kauden ovat olleet sen menestyksekkäämpiä. Uusi nousu alkoi kun Bundesliigan tämän hetken nuorin valmentaja Julian Nagelsmann astui johtoon. Täksi kaudeksi seura pääsi jopa Champions-Liigaan. Muutoksien edessä on myöskin Hoffenheim, sillä Nagelsmann lähtee RB Leipzigiin tämän kauden jälkeen.

TSG Hoffenheim:illa on nyt menossa jo 11 kausi Saksan pääsarjassa.

Hoffenheimin suomalaiskytköksistä sen verran, että viime vuonna veikkausliigaa dominoinut maalitykki Joao Klauss palasi Suomen mestaruus juhlien jälkeen takaisin Hoffenheimiin. Tosin hänet vuokrattiin siitä suoraan Itävallan Bundesliigaan.

Jukka Raitala pelasi kaudella 2009/10 Hoffenheimin riveissä kaksi ottelua Bundesliigaa.

Prezero-Arena

Areena vetää 30.150 katsojaa, josta 6.750 on seisomapaikkoja. Hopp on halunnut tarjota edellytykset fani-kulttuurille tuomalla seisomapaikkoja (Leipzigissä on vain istumapaikkoja). Fortunaa vastaan stadionilla oli reilut 25.000 katsojaa, eli paljon paikkoja tyhjänä. Varmasti tämä johtuu osaltaan Fortunasta, mutta ei 3000 asukaan kylä tarvitse välttämättä Bundesliiga seuraa. Saksassa olisi jonoksi asti seuroja jossa olisi enemmän yleisöä ja lutuuria tarjolla (1 FC Kaiserslautern, 1 FC. Köln, HSV, 1860 München, VfL Bochum…).

Areenalle saapuminen oli vaivatonta, parkkipaikka löytyi nopeasti ja areenalle kävely kesti tuskin viittä minuuttia. Periaatteessa kaikki on kunnossa, mutta jos jalkapallokulttuuria halusi etsiä, sitä oli lähes mahdotonta löytää. Homma oli ja toimi kuin hyvässä automarketissa.

Düsseldorfista paikalle oli tullut yli 2000 katsojaa ja mielestäni heistä lähti enemmän meteliä kun Hoffenheimilaisista.

Hommasin liput Hoffenheimin päätykatsomon kulmasta. Ajattelin, että en viitsi viisi-vuotiasta viedä vieraskatsomoon, vaikka täysin luotankin hienoihin Fortunan kannattajiin. Hintakin oli todella sopiva: 9€ lapsi ja 15€ aikuinen. Tähän katsomoon piti kaikki Fortunan rekvisiitta jättää kotiin, eli ei mitään punaista. Olihan muuten vaikea pidättäytyä juhlimasta, kun Fortuna teki 1:1 maalin ja otti lopulta pisteen.

Hoffenheimissa kaikki oli hivenen pienempää, myös olutkantolaukut. Viinialueella kun ollaan, niin laukun olisi kyllä saanut täytätetty viinillä. En tosin tiedä onko viisasta ostaa ja nauttia 4 * 0.5 litraa viiniä pelin aikana.

Viha Hoppiin

Miksi sitten Hoffenheim on niin vihattu Ultrien keskuudessa ja miksi se vaan jatkuu? Toisin kuin Leipzigissä, seuraa ei samalla tavalla inhota. Inhon kohteena on enemmänkin omistaja Hopp.

Hopp on elänyt omaa unelmaansa ja pelannut todellista SimCity peliä. Pisteet kuitenkin siitä, että seuran vaakuna, nimi ja värit ovat alkuperäiset. Minun mielestä tämä on ihan eri sarjassa, kun Red Bullin touhut Leipzigissä.

Hopp otti heti ensimmäisellä Bundesliiga kaudella nokkiinsa BVB:n ultrien provokaatioista. Hopp haastoi BVB fanit oikeuteen kunnianloukkauksista ja on järjestänyt stadionkieltoja BVB Ultrille. Homma on kytenyt siitä lähtien ja kun kukaan ei ole lopettanut, vihanpito vaan jatkuu ja jatkuu. Hopp ei taida tuota suhdetta saada koskaan kuntoon, se on ihan varma.

Fortuna

Mitä uutta Fortunalle sitten kuuluu? Fortuna ilmoitti viikolla, että vuokrasi puolalaisen Dawid Kownacki:in Serie A:n U. C. Sampdoriasta. Tällä kertaa kaupassa on osto-optio, eli Fortunalla on mahdollisuus ostaa pelaaja itselleen kauden pääteeksi. Dawid oli vielä tällä kertaa kokoonpanon ulkopuolella.

Mielestäni Fortuna sai Hoffenheimista henkisesti tärkeän pisteen RB Leipzigille kärsityn murskatappion jälkeen. Matka käy DFB-Pokaalissa keskiviikkona Gelsenkircheniin, jossa vastassa FC Schalke 04.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s