Vitessen nopeat

Selvisin, sarjat jatkuvat taas. Sekä Bundesliiga, että naapurimaan Eredivise alkoivat perjantaina. Eredivisien avaavaa peli oli perjantai-iltana Arnhemissä, jossa Vitesse Arnheim pitää majaansa. Luvassa oli taas uusi stadion ja minun seitsemäs stadion Eredivisiessä. Matkaa autolla oli vaan reilu tunti, joten sinne siis.

Seura on varsin perinteikäs, kun se perustettu jo vuonna 1892. Näin ollen se on Erediviesen seuroista vanhin jalkapalloseura. Menestyksen puolella on vaihtelevaa, mutta on Vitesse kuitenkin onnistunut pelaamaan 15 kautta eri Eurooppa Cupeissa. Paras suoritus Euroopassa oli kaudella 2017/18, jolloin Vitesse pääsi Eurooppa liigan lohkovaiheeseen.  Lohkovaiheeseen Vitesse pääsi, koska se voitti KNVB Cup:in edellisenä vuonna (2016–17).

img_2481

Vitessella on myös kyseenalainen kunnia olla ensimmäinen Alankomaalainen seura, joka oli ulkomaalaisessa omistuksessa. Georgialainen liikemies Merab Zjordania osti seuran vuonna 2010. Siitä seura kaupattiin eteenpäin ja seura on nyt Ukrainalaisen Alexander Tschigirinski käsissä. Tschigirinski on Chelsea omistajan Roman Abramovich:in kaveri, joten seurassa onkin Chelsean lainapelaajia (Eduardo, Jake Clarke-Salter, Charly Musonda Jr.). Omistaja oli tuonut jopa on valmentajan, kun ruorissa on nyt venäläinen Leonid Slutsky.

Vitesse tarkoittaa ranskaksi nopeutta, eli olisiko se sitten “Arnhemin nopeat”.

Vitessen stadion GelreDome on yksi Alankomaiden moderneimmista stadioneista ja se rakennettiin vuosina 1996 – 1998 Euro 2000 -kisoja varten. Erikoisuutena suljettava katto ja nurmikenttä, joka voidaan siirtää stadionin ulkopuolelle konsertteja pakoon.

Ulkoapäin GelreDome:ssa näyttää lähinnä toimistorakennukselta ja rakennelmasta löytyykin aika monta myymälää ja firmaa. Areenasta löytyy tietysti Vitsessen lippukauppa ja pieni fanimyymälä.

Areena koostuu neljästä katsomonosasta, jotka ovat nimetty Vitessen seuralegendojen mukaan, eli Edward Sturing Stand (Pohjoinen), Charly Bosveld Stand (Itä), Theo Bos Stand (Etelä) ja Just Göbel Stand (Länsi).  Stadion voisi vetää 25.000 katsojaa. Just Göbel katsomosta on osa penkeistä peitetty, jonka seurauksena areenan kapasiteetti on vain 21.248 katsojaa. Varmasti järkevä tapa saada tiiviimpi tunnelma stadionille. Perjantaina tämä kikka ei toiminut, eikä tunnelma ollut erityisen hyvä. Paikalla oli keskivertoa vähänemän yleisöä, eli 13.231 katsojaa.

Ostin lipun Areenan eteläpäätyyn, eli Vitessen ultra-päätyyn. Katsomo oli nimetty Mr. Vitsessen, eli Theo Bos:in mukaan. Theo Bos pelasi 15 kautta Visessä, eikä koskaan missään muualla. Ei seuraikoneita tai legendoja synny seuraa jatkuvasti vaihtamalla.

Saavuttuani sisään huomasin, että katto oli vedetty Areenan päälle. Düsseldorfissa päälle vedetyt mammarit oli siis täysin turha varustus. Ei siellä nyt lämmin ollut, mutta todella passeli keli jalkapalloa ajatellen.

Vitessen vastustaja oli Rotterdamin S.B.V. Excelsior Rotterdam. Seura on ollut aina selvästi Rotterdamin kakkonen tai kolmonen. Excelsior ei ole varsinaisesti mikään vakiovieras pääsarjassa, mutta on pelannut nyt jo viisi kautta Eredivisie:ssä putkeen. Vuoteen 2015 asti Excelsior oli Feyenoordin farmiseura. Rotterdamista oli tullut ehkä 20  – 30 vieraskatsojaa, eli farmiseurasta oikeaksi seuraksi kestää muutaman tovin.

Kuka muistaa muutaman vuoden takaa 15-vuotiaan norjalaisen Martin Ödegaard:in? Kaverin, jonka perässä oli kaikki suuret seura. Martin siirtyi silloin 4 milj. € Real Madridiin. Realissa Martin pelasi sen yhden ainoan pakollisen pelin, jotta Real sai rikottua seuraennätyksen. Martin on siis kaikkien aikojen nuorin Realin edustuksessa pelannut pelaaja. No nyt Ödegaard on 20-vuotias ja pelaa Vitsessä lainalla. Hienoa, että on löytynyt seuraa, jossa saa pelata täydet minuutit. Tohdin epäillä, että toista peliä Realin paidassa ei tule.

Ainut suomalainen Vitsesssä pelannut taitaa olla Niklas Tarvajärvi, joka pelasi kaudella 2008/09 11 ottelua seurassa.

Ruokatarjoilu oli taas tutun surkeaa. Tällä kertaa maistelin tällaista friteerattua juustopalaa nimeltä Kaassoufflé. Sen sai nauttia majoneesilla tai ketsupin kera. Ei mikään varsinainen makuelämys.

Olutta tarjottiin myös tällä kätevissä kuuden seteissä, autoilijana tosin jouduin tyytymään yhteen maukkaaseen Jupiler bisseen.

Itse peli oli varsin tasainen. Vitssellä oli paremmat maalipaikat ja se voittikin pelin maalein 3:2. Vitesse jatkaa sarjakärjen takana neljäntenä. Excelsior taasen jatkaa taistelua sarjapaikasta.

Arnhem, Vitesesse ja sen upea Areena jätti minuun vähän väljän fiiliksen. Periaatteessa kaikki oli kunnossa mutta jotain jäi puuttumaan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s