Vetten päällä – Singapore

Työn puolesta tuli mahdollisuus vierailla Singaporen kaupunkivaltiossa ja samalla katsastaa siihen liittyviä futis aspekteja.

Valitettavasti Singaporen liiga – Singapore Premier League eli lyhyesti SPL oli jo tältä kaudelta paketissa ja ammattilaispelit jäi haaveeksi. Sarja pyörii maaliskuusta lokakuuhun ja sarjassa pelaa yhdeksän joukkuetta. Tämän vuoden sarjassa pelasi myös joukkue Bruneista (DPMM FC) ja Japanista Albirex Niigata. Japanin joukkue on samannimisen japanilaisen joukkueen kakkosjoukkue ja se voitti tänä vuonna Singaporen mestaruuden.

Ulkomaalainen liigamestari ei saa kuitenkaan edustaa Singaporea Asian AFC Champions Liigassa tai AFC Cupissa. Paikat menivät tämän takia sarjassa seuraaville joukkueille, eli  Home United FC ja Tampines Rovers FC.

Ulkomaalaisia joukkueita tuodaan mukaan nostamaan sarjan tasoa, näin minulle sanottiin. Aikaisemmin joukkueita on ollut mukana Kiinasta, Ranskasta ja Malesiasta.

Myös suomalaisia on käynyt pelaamassa Singaporen liigaa. Sixten Boström Geylang United ja Jurong Town 1988-1990, Reijo Linna Jurong Town 1989–1990, Kari Rissanen Geylang United 1988–1989, Kimmo TarkkioTiong Bahru 1989–1990 ja Geylang United 1996–1997. Tuskin pelaajat hakivat Singaporesta nostetta uralle, enemmänkin jotain uutta ja eksoottisia kokemusta uran ehtoopuolelle.

En tietty luovuttanut ja lähdin vähän selvittämään mitä muuta jalkapallon saralla on tarjolla. Kaksi erittäin mielenkiintoista stadionia ainakin löytyi.

Singaporen The National Stadium:ille mahtuu 55 000 katsojaa istumaan jalkapallo peleissä. Sen suljettava katto on suurin vapaalla tuella oleva Stadion kattorakennelma. Täälläpäin maailma on hienoa jos on maaliman suurinta tarjolla. Stadion avattiin vuonna 2014 ja sinne mahtuu 55 000 katsojaa myös rugbyssä. Katsomot kun ovat siirreltäviä, niin siinä voidaan harrastaa myös Krikettiä (52 000 katsojaa) ja Yleisurheilua (50 000 katsojaa).

Suurimmat katsojatluvut saadaan, kun Valioliiga seurat vierailevat kesän harjoituskaudella. Vuonna 2015 siellä pelattiin Premier League Asia Trophy. Se pelataan joka toinen vuosi jossain päin Aasiaa. Tällä kaudella siinä pelattiin International Champions Cupia. Tällöin Atletico Madrid, FC Arsenal ja Manchester City FC pelasivat ristiin kolme peliä Singaporessa.

National Stadion toimii luonnollisesti myös Singaporen maajoukkueen kotistadionina. Singaporen Leijonilla (Singapore Lions) alkaa juuri ASEAN maiden mestaruusturnaus (Suzuki Cup) ja National Stadion on yksi pelipaikoista.

Vähintään yhtä mielenkiintoinen Stadion rakennelma oli noin puolen tunnin kävelymatkan päästä National Stadiumsta. Forumula 1 varikkoalueen vieressä sijaitsee maaliman suurin kelluva jalkapallokenttä. Nimeltään se on The Float tai Marina Bay Floating Platform. Kenttä kelluu meressä, katsomo sijaitsee tukevasti maissa ja siihen mahtuu 30 000 katsojaa. Siinä piti aikoinaan pelata Singaporen Cupin loppuottelu, mutta valaistus oli niin huonosti suunniteltu, että se piti siirtää toiseen paikkaan. Kentällä on pelattu vain muutamia amatööripelejä. Ensimmäinen oli ESPZEN amatööri liigan peli Tuan Gemuk Athletic vastaan VNNTU FC. Voisin sanoa että hiukan on mennyt hukkaan tämä hieno viritys. Työkaveri kyllä kertoi, että juniorijoukkueet harjoittelevat kentällä. Huikeat harjoittelu maisemat jalkapallojunnuilla. Tarina ei kerro kuka hakee sitten kadonneet pallot. Singaporen F1 kisoissa katsomo on tietty täynnä.

Hienoja stadioneita, mutta Groundhopping säännöt kieltävät merkkaamasta stadioneita missä ei ole pelejä. Jotta sain merkata Singaporen maaksi, jossa olen jalkapalloa katsonut piti tyytyä amatööri liigaan (ESPZEN). The Cage Sports Park:issa oli peli joka sopi aikataulun, siitä kentästä ja pelistä ei jäänyt lapsille (eikä muille) kerrottavaa.

Mielenkiintoinen asia kentän laidalla oli että Real Madrid Singapore käyttää kenttää harjoitteluun. Kuulitte oikein Real Madrid on Singaporessa ja se tarjoaa rikkaille singaporelaisille mahdollisuuden juniori jalkapalloon. Seuralla on Singaporessa U7 – U15 joukkueet. Yksi kausi maksaa noin 1500€ – 2000€ ja valmentajat on tuotu pääasiassa Espanjata. Onko se sitten halpaa vai kallista? Sanokaa te jotka tunnette juniorijalkapallon Suomessa.

Myös Sporting on Singaporessa “auttamassa” juniori toimintaa. CR7:n nimi myy näemmä edelleen hyvin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s