Pelipäivä – kuvauspäivä

Tässä vähän muistelua, mitä tapahtui keväällä 2018, pelipäivä – ohjelman kuvausviikonloppuna. Itse ohjelmahan tuli ulos lokakuun alussa 2018. Asiasta ei ollut lupa kirjoittaa ennen kuin ohjelma on tullut TV:stä ulos.

Kaikki alkoi kun Yellow Filmsin tuottaja laittoi minulle mailia, että ovat tekemässä televisio ohjelmaa jalkapallon ympäriltä. Olivat huomanneet minun fussball-ranskalaiset blogin ja ottivat sen takia yhteyttä. Keskustelu lähti siitä sitten käyntiin ja huomasin pian, että ryhmällä ei ollut jalkapallosta kovinkaan paljoa tietoa. Tuotantoyhtiö ja toimeksiantajan ideana oli, että kuvausryhmä ei saanut tietää lajista liikaa. Näin ohjelmasta tulee sellainen, jota normikatsojakin ymmärtää.

Keskustelut jatkuivat siitä seuraavat viikot. Esittelin heille Bochumin tuttuja, jotka esittelivät lisää tuttuja. Yhtäkkiä minulle ilmoitettiin, että kuvausryhmä tulee maaliskuussa kuvaamaan. Kuvausryhmä piti sisällään ohjaajan, tuottajan, kaksi kuvaajaa, äänimiehen ja näyttelijä Jussi Vatasen.

Minulle selvisi pian, että Jussi oli porukan ainut fudismies ja taisi ohjelman tekokin olla enimmäkseen hänen idea. Aloin selvittämään mikä mies Jussi on. Facebookista selvisi, että hän on syvältä Savosta, Sonkajärveltä. Sovittiin että nähdään Gelsenkirchenissä ja mennään kuvaamaan Schalken hautausmaata.

Tuli sitten hetki, kun näin kuvausryhmän ja Jussin ensimmäistä kertaa. Jostain syystä sanoin Jussille ensimmäisenä “Mitä Sonkajärven mies?”. Olen tässä pari kertaa ihmetellyt, että miksi en voinut vaan sanoa yksinkertaisesti “Moi, minä olen Martin…”. Sen verran rento Jussi kuitenkin oli, että se ei menoa paljoa haitannut. Savolainen ja Saksan-Savolainen löysivät nopeasti yhteisen sävelen, näin ainakin minusta tuntui. Tajusin, että on erittäin tärkeää tutustua toisiinsa, ennen kuin kuvaus virallisesti alkaa. Hassua oli, että meillä oli jopa yhteisiä tuttuja Sonkajärveltä.

Ideana oli tehdä tosi-TV:tä. Minulle oli täysi yllätys, että kaikki tosi TV-ohjelmat on jollain lailla käsikirjoitettuja. Ei kai siitä olisi mitään tulisikaan, jos porukka olisi umpimähkää painellut ympäri Ruhrin aluetta kameroiden kanssa. Minun esiintyminen oli BVB:n fanibaarissa, heti Schalken hautausmaa käynnin jälkeen Dortmundissa. Tunnelmaa lisäsi, että saman iltana pelattiin vielä Eurooppa liigan peli Borussia DortmundRB Salzburg. Se tarkoitti sitä, että ei tarvinnut kuvata tyhjässä baarissa.

Juoni oli, että tavataan Jussin kanssa baarissa ja jutellaan jalkapallosta ja jalkapallokulttuurista Ruhrin alueella. Ennen kuvausta emme saaneet jutella keskenämme ollenkaan jalkapallosta, sillä keskustelun piti olla mahdollisimman luonnollinen.

Alkuun kyllä jännitti niin pirusti, mutta huomasin pian, että kun puhuu rakkaasta asiasta eli jalkapallosta, niin jännitys häviää hyvin pian. Jotenkin kameramies, äänimies ja muut unohtuivat yllättävänkin nopeasti.

Viikonloppu jatkui lauantaina Bochumiin, jonne Jussi ja kuvausryhmä tuli filmaamaan Vfl Bochumin ja Hostein Kielin peliä ja muita tapahtumia. Vfl Bochum Fan club Finnland oli saapunut myöskin kaupunkiin ja Jussi kävi jututtamassa heitä ennen peliä paikallisessa Biergardenissa. Jussi oli tietty myös Fan Cubin vieraana seuraamassa peliä.

Seuraavana päivänä oli vuorossa raitiovaunuderby MSV Duisburg vastaan Fortuna Düsseldorf ja illan pääteeksi vielä Borussia Dortmund vastaan Eintracht Frankfurt. Frankfurtissa pelasi silloin meidän huuhkaja maalivahti Lukas Hradecky, joka toi tähän ohjelmaan vielä pelaajan näkövinkkelin.

Lopuksi on vaan sanottava, että koko kuvausryhmä oli älyttömän mukava ja heidän seurassa oli luonteva olla. Tästä johtuen ohjelmakin oli mielestäni rento. Ohjaaja osasi olla välillä napakka ja niinhän hänen pitää ollakin. Tällainen porukka kun on liikkeellä, niin pomon on pakko välillä määrätä tahtia. Viikonloppu oli kyllä sellainen, että se jää ikuisesti mieleen. Voin kuitenkin todeta kaiken tämän hauskan keskellä, että minun paikka taitaa kuitenkin olla IT-alalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s