”La La Lukaku …”

Syysloman alettua oli ajatus pitää vähän taukoa futiksesta. Oltiin aikoja sitten ostettu lennot Brysselistä etelään ja varattu lentokenttähotelli Brysselin Zaventemistä, koska lento lähti niin aikaisin lauantaiaamuna.

Hotellille päästyäni huomaisin, että kaupungissa oli UEFA Nations Leaguen peli Belgia – Sveitsi. Karttaa katsottuani huomasin, että King Baudouin Stadium oli 10 minuutin automatkan päässä ja peliin oli aikaa vajaa tunti. Ei kuin yrittämään sisään!

Nyt joku saattaa epäillä, että kaikki tämä on taas kerran suuniteltu kuvio. Tällä kertaa kaikki oli silkkaa sattumaa, uskokaa tai älkää.

Vanhan liiton miehet, kuten minä muistavat Stadionin tietty myös toisella nimellä – Heysel Stadion. Tämä vanha nimi ei tuo mitään positiivista mieleen. Muistan vieläkin Urheiluruudun kuvat vuoden 1985 Eurooppa Cupin finaalista. Ennen finaalin JuventusFC Liverpool alkua 39 ihmistä kuoli ja 400 loukkaantui. Liverpoolin kannattajat hyökkäsivät Juventuksen kannattajien kimppuun, syntyi pakokauhua ja ihmisiä musertui aitoja vasten. Uhrit olivat enimmäkseen Italialaisia Juventuken kannattajia.

Uskomatonta, että peli pelattiin kaikesta huolimatta ja Juventus voitti pelin 1:0. Pelättiin, että jos peliä ei pelata syntyy vielä pahempi mellakka. Pelin ratkaissut Michel Platini sanoi silloin; “Kun nuorallatanssija tippuu katosta, sirkuksen pellen pitää esiintyä”.

Tapahtumien jälkeen englantilaisilla joukkueilla ei ollut asiaa viiteen vuoteen mihinkään eurooppalaisiin kilpailuihin. FC Liverpoolille tuli vielä vuoden lisää pannaa, eli olivat kuusi vuotta kiellossa.

Katastrofin jälkeen stadionilla ei pelattu kymmeneen vuoteen jalkapalloa. Se remontoitiin ja avattiin uudestaan vuonna 1995, jonka jälkeen Belgian maajoukkue on pelannut sielä kotiottelunsa. Ymmärrettävää, sillä se onkin 50 093 paikalla Belgian suurin stadion. Nimikin vaihtui King Baudouin Stadiumiksi. Haluttiin varmasti karistaa synkkä historian taakka pois harteilta.

Minun ongelma peliin lähtöä ajatellen oli käteisen rahan puute. Ei ollut aikaa käydä automaatilla ja peli alkoi aivan tuota pikaa. Oli vain muutama kolikko parkkimaksua varten. Lähdin riskillä ajatellen, että kyllä kortti käy.

Matkalla stadionille kävi pari kertaa mielessä järjestykö liput vaiko ei, koska porukkaa valui niin paljon stadionille.

Tuttuun tapaan tuli vastaani lipunmyyjiä. Yhdelle sanoin, että lippu kyllä kiinnostaa, mutta kun ei ole käteistä rahaa. No ei mennyt kauaa, kun kaveri juoksi perääni ja sanoi että, ota ilmaiseksi kun hän oli löytänyt lipun maasta. Paiskattiin kättä, kiittelin ja painuin pääkatsomoon. Jalkapallo yhdisti taas kerran. Olin tosiaan saanut 50€ arvoisen lipun lahjaksi tuntemattomalta.

Aika nopeasti huomasi, että nyt tarjoiltiin kansalle huippupeli. Kentällä oli järjetön määrä hienoja yksilöitä.

Belgian maajoukkueen pelaajat tulevat kaikki Belgian liigan ulkopuolelta. Belgian kokoonpano ei jätä ketään kylmäksi: Thibaut Courtois Real Madrid, Eden HazardFC Chelsea, Romelu LukakuManchester United, Axel Witzel Borussia Dortmund, Vincent Kompany – Manchester City ja niin edelleen. Ei mikään ihme, että joukkue on FIFA listoilla aivan kärjessä.

Lukaku pelasi erinomaisesti ja teki kaksi maalia ratkaisten pelin lopulta 2:1. Siitä lähti sitten “La La Lukaku” laulut raikaamaan. Muutenkin tuntui. että Romelu oli suurin yleisön suosikki. Hän oli myös edellisessä pelissä tehnyt kaksi maalia. Täytyyhän kaikilla mailla olla oma Teemu Pukki.

Tunnelmaa oli kauttaaltaan erinomainen, myös normaalisti vastenmielinen aalto toimi hienosti.

Maailman pienimmät stadion bisset taisi myös löytyä Brysselistä. Kuka on koskaan keksinyt 0,25 tuoppia? Ei mikään ideaali stadion koko. Se ei tietysti riittänyt isoon janoon ja ihmiset ostivat pari kolme olutta mieheen. Ehkä osittain tästä johtuen tarjoilussa kesti todella kauan. Saksa on siis ainakin nopeassa oluen myynnissä vielä edellä, jalkapallosta kun näin ei voi enää sanoa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s