Lahden Kisapuisto

Yllättävän Suomen reissun johdosta pääsin vihdoinkin tutustumaan Lahden kisapuistoon. MM-kisojen pitäessä taukoa Veikkausliiga tarjoili Suomi-klassikon, eli FC Lahden ja Helsingin Jalkapallo Klubin kohtaamisen.

Viime kesänä kävin katsastamassa Lahden stadionin (Hiihtostadion), mutta täällä kertaa tie vei aidolle jalkapalloareenalle, klassiselle sellaiselle. Lahden Kisapuisto sijaitsee keskustan tuntumassa, eli rautatieasemalta on noin 20 minuutin kävely keskustan läpi. Lahden Kisapuisto valmistui vuoden 1952 Olympialaisiin, jossa pelattiin silloin kolme kolme ottelua. Siitä ajasta muistona on stadionin portilla vielä olympiarenkaat.

Menneisyydessä stadionilla on myös vieraillut isoja fudis-seuroja.

Aikanaan Lahden Kuusysi kohtasi täällä Galatasarayn (1982/83) ja Lahden Reipas Hamburger SV:n(1977/1978). Jälkimmäisessä pelissä pelasi jopa Englannin legenda Kevin Keegan. Tästä muuten huomaa että fudis on nykyään isojen seurojen karkelot. Järjetön määrä karsintakierroksia, joka varmistaa että Suomi-seura saa harvoin vastaansa mitään isoa Europan kilpailuissa. FC Lahti saa tänä vuonna vastaansa Islannin FH Hafnarfjörður:in. Isoja tulee vasta kun selivää muutaman kierroksen eteenpäin.

Tätä nykyä stadion vetää vajaat 4000 katsojaa ja perjantai-illan pelissä oli 2824. Itse vietettiin peli virvoke katsomossa josta näkymät aivan loistavat. Kaiken kaikkiaan taas kerran loistava fudis-ilta Bochumin poikien kanssa.

FC Lahti pelaa pelinsä pääasiallisesti täällä, joka tietty hyvä asia. Hiihtostadion kun nyt oikeasti on vaan hiihtämistä varten. Kesäkuun alussa tuli myös hyviä uutisia Lahden jalkapallolle, sillä Lahden Kisapuistoa aletaan modernisoimaan ja siitä tulee Eurooppa peli kelpoinen fudispyhättö. Remontin hinnaksi tulee 10 milj. €. ja valmista pitäisi olla vuonna 2020.

Koska Saksassa asun ja sen fudis on minulle tutuinta niin haluan tehdä vertailua Veikkausliigan ja Saksan Bundesliigojen ja Saksan Reginonalliigan (nelos taso) välillä.

HJK:n ja Veikkausliigan paras maalintekijä on tällä hetkellä João Klauss De Mello, 12 maalia ensimmäisessä 14 ottelussa. Edellisellä kaudella Klauss pelasti TSV Hoffenheimin kakkos porukassa Regionalliigaa tehden 6 maalia. Saksalainen Igor Jovanovic pelaa FC Lahden topparina. Saksassa hän pelasi kolmos, nelos ja viitosliigaa.

Tästä voisi päätellä että Veikkausliiga sijoittuu jonnekin kolmosbundesliigan ja Regional-liigan väliin. Vai onko joku eri mieltä?

Ottelu päättyi lopulta 2:1 FC Lahden voittoon. Pelin lopuksi nähtiin vielä HJKn ja FC Lahden kannattjien käsirysyä. Järjelyissä oli kyllä paranettavaa. Järjestäjät olivat rakentaneet tilapäiset aidat HJK kannatajien ympärille. Aidat tietty kaatuiva mitä pienemästä kosketuksesta, jolloin sieltä pääsi ulos ja sisään. Lisäksi järjestäjät päästivät Lahden kannattajat HJKn katsomon eteen pelin päätyttyä. Onko siis ihme että tuli kahinaa? Ei. Saksassa turvajärjestelyt olisivat olleet vähän toista maata.

Vuoden 1952 Olympialaisten jalkapallostadioneita on vielä kaksi katsastamatta: Kotkan Arto Tolsa Areena ja Turun Veritas-stadion. Elämässä pitää olla tavoitteita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s