Sanaton Buenos Airesissa

Copa Libertadorksen finaali! Ei meinannut pysyä housuissa.

Vuoden 2017 finaaliin pääsi Argentinan ja Buenos Aires:in Club Atlético Lanús ja Brasilian Grêmio Porto Alegre.

Tämä taisi olla minun kaikkien aikojen hulluin ja erikoisin futismatsi. Ensinnäkin jännitti pelkästään oma turvallisuus, kun oli kuullut pelkästään huonoa Buenos Airesin esikaupungeista. Tässä tapauksessa piti jäännittä Lanus nimistä kaupunginosaa, josta Club Atlético Lanús on kotoisin. Seura on voittanut kaksi Argentiinan mestaruutta (2005/06 ja 2016). Lanuksessa pelaa muutama Euroopassa vaikuttanut pelaaja, kuten Lautaro AcostaSevilla ja Roman MartinezEspanyol Barcelona.

Argentiinassa pitää osata espanjaa, muuten tulee hankaluuksia. Oma kielitaito riittää juuri oluen tilaamiseen. Olin järjestänyt kotiinkuljetuksen niin, että pyysin taksikuskia odottamaan stadion vieressä ja toivoin, että kuski ymmärsi mitä puhuin. En todellakaan halunnut pelin jälkeen jäädä pyörimään puoli slummiin, miettien miten tästä Hotelille pääsen.

Heti kun taksista hyppäsin, joku narkkari oli hihassa pummaamassa jotain espanjaksi.

Stadionille kun saavutaan, niin jonkun sortin ihmisvirta imee sinut mukaan stadionille. Tässä vaiheessa rummut pärisee ja pommeja räjähtelee siellä täällä. Tässä vaiheessa toivoin, että olisi ollut punainen paita päällä.

Itse tulin aivan liian myöhään. Tämä tarkoitti sitä että seisomakatsomo ja koko stadion oli jo täynnä. Koko stadion tanssi lattari-rytminen tahdissa. Itse sain paikat seisomakasomon ensimmäiseltä riviltä, joten kentästä näkyi juuri ja juuri oma maali. Ensi kerralla reilusti aikaisemmin, jos nyt ensi kerta tulee.

Tällainen tunnelma oli kuin tulin sisään. Aivan käsittämätön ja sanattomaksi vetää. Vaikea kuvitella millä tunteella tällä kannatetaan.

Copa Libertadores kilpailu on pelattu vuodesta 1960. Tiesin sen verran, että kyseessä on Etelä-Amerikan Champions League. Cup alkaa niinkuin Euroopassa karsinnoilla ja lopulta 32 joukkuetta pelaa kahdeksassa lohkossa sarjaa. Täysin sama konsepti, kun meillä Euroopassa. Argentina ja Brasilia ovat kautta aikain kaikkein menestyneet maat cupissa. Entinen mestaruuksia Argentiinalaisilla CA Independiente (7 voittoa) ja Boca Juniors (6 voittoa). Uruguayn Club Atlético Peñarol –(5 voittoa).

Päivän vieras joukkue Grêmio Porto Alegre oli voittanut Copa Libertadores cupin kaksi kertaa 1983 ja 1995. Grêmio Porto Alegre:ssa oli selvästi nimivahvempi ja siellä pelaa muutama Saksassa pelannut tuttu. Lucas Barrios voitti BVB:ssa kaksi saksan mestaruutta. Likäski puolustaja Geromel joka pelasi FC Köln:issä.

Finaali on muuten kaksiosainen. Pelataan koti- ja vieraspeli. Paikalle tullut porukka oli aika kirjavaa ja kaikilla ei todellakaan ollut paljoa rahaa. Paikalla oli pieniä lapsia, perheitä ja kodittomia. Kotipelin etuna on että kaikki oikeat fanit näkevät oman joukkueen pelin. Euroopassa Champions league pelataan aina jossain hienossa paikassa, jossa kestitään jotain UEFAn kermaa. Oma jännitys kaikkosi, kun huomaisi, että paikalla oli täysin normaalia porukkaa kaikkien huligaanien lisäksi.

Ensimmäinen peli oli Porto Alegren kotipeli, joka päättyi 1:0 kotijoukueen voittoon. Cicero (ex. Vfl Wolfsburg ja Hertha Berlin) ratkaisi ensimmäisen peliin 7 min. ennen pelin päätöstä.

Lanuksen stadion ja tämän illan pelipaikka oli Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez, joka tunnetaan myös nimellä La Fortaleza (Linnake). Se vetää 47 000 katsojaa ja rakennettiin vuonna 1929 ja on nykyaikaistettu vuonna 2014. Ottelu oli tietty loppuunmyyty ja itse ostin liput kirotun Viagogon kautta. Hinta oli aivan kauhea. 200€ seisomapaikasta oli aika suolainen, no kerrankos sitä.

Peli päätyi kotijoukkue Lanuksen 1:2 tappioon, mutta tanssi ja rummutus jatkui läpi koko pelin. Totuuden nimessä täytyy sanoa että Gremio oli tänään selvästi parempi joukkue.

Viimeinen näkymä oli tutut hevospoliisit. Pääsin myös hyvin takaisin hotellille, koska taksimies odotteli mittari päällä koko pelin ajan. Lasku oli jotakuinkin 40€, yllättävän sopuisa hinta.

Itse sain kipinän tulla katsomaan tänne lisää pelejä. Varsinkin Boca kiinnostaa kovasti. Saa nähdä koska se onnistuu.

2 thoughts on “Sanaton Buenos Airesissa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s