Münchenin suuri rakkaus

TSV 1860 München ja Stadion an der Grünwalder Straße kombo päätyi mun “must” listalle kun kuulin että 1860 München palaa vanhalle stadikalle koska tippui kaksi sarjatasoa suoraan amatööriliigaan (Regionalliiga Bayern). Miten siinä niin kävi? Pääomistaja Hasan Ismaik päätti että ei maksakaan puuttuvaa lisenssi maksua ja seura tippui sinne viime kauden päätteeksi.

Tänään siis Regionalliiga Bayernin #22 kierroksen päättävä peli 1860 München – TSV Buchbach. 1860 johtaa sarjaa viiden pisteen erolla ja on matkalla rankkaan kolmos Bundesliga karsintaan. Kierroksella #3 TSV Buchbach voitti muuten yllättäen 1:0.

TSV 1860 München käyttää itsestään nimeä „Münchens Große Liebe“ (Münchenin suuri rakkaus). Vaikka tämä seura pelaa täysin eri tasolla kun kaupungin suuri Bayern München. Tämä perinteistäkin perinteikäämpi seura täyttää monen Müncheniläisen sinisen sydämen, suuren sellaisen. Bayernin kannattajat ei kuulema tule Münchenistä vaan muualta Saksasta.

Aito Müncheniläinen on sininen

Vaikka seura kyntää nyt niin mukaan mahtuu myös hienoja hetkiä. Se oli yksi Bundesliigan perustaja jäseniä, ei ollut Bayern mukana silloin.

Suurimmat ajat on takanapäin:

  • 60 luvulla; Saksan cupin DFB pokal voitto 1964 ja Bundesliigan mestaruus 1966.
  • 1990 / 2000 luvun taite; Tällöin seura pääsi jopa Champions Liigan karsintaan. Se jakso päättyi kuitenkin vuonna 2004 kun seura tippui kakkos Bundesliigaan.

Viimeisin sotku alkoi vuonna 2011 kun seura oli menossa konkurssiin. Arabi sijoittaja Hasan Ismaik tuli hätiin ja osti 60% seurasta ja pelasti seuran konkurssilta.

Ismaik omistaa vieläkin saman osuuden seurasta joka takaa hänelle 49% päätäntävallasta. Viime viikolla hän pyysi omasta osuudesta 80M€, mikä tietty on raju korotus 18M€ ostohinnasta. Kaveri on siirretty sivuun toiminnasta. En ymmärrä mitä kaveri meinaa. Ehkä kostaa?

1860 München palasi tosiaan tälle kaudella pelaamaan kultti stadionille (Stadion an der Grünwalder Straße). Koko alue on myös jalkapalloiluliseti merkittävää aluetta. Bayern:in päämaja ja harjoituskeskus Säbener straße sijaitsee reilun kilsan päässä ja Bayern pelasi stadionilla kotiottelut siihen asti kunnes Olympiastadion valmistui vuonna 1972. Kultaisella 60 luvulla stadion veti jopa 58.000 katsojaa.

Tätä nykyä stadion vetää 12.500 katsojaa. On ollut puhetta että ensi kaudelle stadion vetää 15.000 katsojaa kun suljettuja katsomon osia avataan. 1860:n ottelut ovat tällä kaudella olleet yhtä vaille loppuunmyytyjä. Myös tänään.

Tänään kävi sitten niin että tuli sähkökatkos ja peli siirtyy tulevaisuuteen. Saa nähdä tuleeko vielä toista mahdollisuutta nähdä tätä ihanuutta. Tälläistä se on amatööri jalkapalloilu.

Ai niin minun mielestäni ainut 1860 München:issä pelannut suomalainen on Janne Saarinen. Tällöin seura oli vielä bundesligassa (2003/2004). Oi noita aikoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s