Kuninkaan jalanjäljillä

Lahteen kun jalkapallon merkeissä matkaa ensimmäisenä varmasti mieleen tulee Jari Litmanen.

Jari Litmanen on valittu Vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa useimmin kuin kukaan muu ja on varmasti kaikkien aikojen suomalainen jalkapalloilija.

Lahteen kulminoituu "Littin" uran alku ja loppu (virallisesti ura ei olekaan vielä loppunut).
 

Lahden Kisapuistossa sijaitsee myös
Reijo Hutun tekemä Jari Litmasen patsas. Patsaan sijoituspaikka on paikassa, mistä Kuningas aloitti uransa. Eli Lahden Kisapuistossa.

Toivottavasti tämä patsas on kestävämpää tekoa kuin esikuvansa, sanoi Jari Litmanen kun patsasta paljastettiin.

Kisapuisto valmistui vuoden 1952 olympialaisiin. Kisojen aikana stadionilla pelattiin kolme ottelua. Siitä muistona on stadionin portilla vielä olympiarenkaat. Menneisyydessä stadionilla on myös vieraillut isoja seuroja. Galatasaray ja Hamburger Sportverein (HSV) vierailivat aikoinaan Stadionilla Eurooppa cupin otteluissa. Tätä nykyä unohdettu stadion vetää vajaat 4000 katsojaa.

Kisapuistosta Helsinkiin, Amsterdamiin, Barcelonaan, Liverpooliin, Rostockiin ja jossain vaiheessa takaisin Lahteen ja FC Lahteen. Tällainen oli Littin tie.

FC Lahti perustettiin vuonna 1996 Lahden Reippaan ja Kuusysin raunioille. FC Lahdessa Litti onkin pelannut viimeiset sarjapelit.

Littin ulkomaan kierroksen aikana myös pelit siirtyivät Lahden Stadionille (tunnettu talvella myös Hiihtostadionina). Stadion vetää 15000 katsojaa. Varsin vaikuttava ympäristö vaikka ei jalkapallo stadion olekaan.

Tänään stadionia katsastetaan seuraamalla viimekauden mestarin Mariehamn IFK:n ja FC Lahden välistä kohtaamista.

Tämän päivän FC Lahdessa pelaa muuten kaksi saksalaista pelaajaa. HSV:n kasvatti Hendrik Helmke ja Igor Jovanovic. Saksassa kaverit pelasivat pääosin Regionalliigaa eli nelossarjaa.

Tänään Lahti murskasi vastustajan 6 – 2. Virolainen Henri Anier teki kaksi maalia. Kaveri pelasi aikoinaan kuusi ottelua Erzgebirge Auessa kakkos bundesliigaa. Ei lyönyt läpi siellä mutta ehkä suomen Chicagossa sitten.

Todellinen kruunu oli illalle oli että itse Litti oli paikalla todistamassa kotikaupungin suuruuden voittoa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s